Tentoonstelling Besmet!

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent de tentoonstelling Besmet! op donderdag 16 juli in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. De tentoonstelling gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Ook sluit de tentoonstelling aan bij de recente uitbraak van het coronavirus en bij de maatschappelijke discussie over de vaccinatiegraad.
De tentoonstelling Besmet! is voor het publiek geopend van vrijdag 17 juli tot en met 9 januari 2022.

Besmet! toont een intrigerende balans tussen gezondheid en reëel risico en tussen maatschappelijke uitsluiting en empathie. Hoe gingen we vroeger om met epidemieën zoals pest en pokken? Welke inzichten bieden historische epidemieën voor de toekomst? En welke oplossingen biedt de wetenschap? Met de tentoonstelling en een prikkelend randprogramma wil het museum een zo breed mogelijk publiek laten ontdekken wat het belang is van wetenschap voor het leven van nu.

Besmettelijke ziekten verbeeld
In de tentoonstelling staan wetenschappelijke objecten en kunstvoorwerpen. De Plague Dress is zo’n hedendaags kunstwerk, gemaakt in zeventiende-eeuwse stijl van ruwe zijde en handgekleurd met walnootschillen. Vroeger dacht men namelijk dat walnoten de pest konden genezen. De jurk is versierd met zeventiende-eeuwse borduursels die geïmpregneerd zijn met het DNA van dode pestbacteriën. Ook zijn er indrukwekkende historische wasmoulages van gezichten die de ernst van besmettelijke ziekten tonen. Deze wasmoulages werden vroeger gebruikt voor educatieve doeleinden. Daarnaast toont een film herkenbare beelden uit de afgelopen maanden waarin de maatschappelijke strijd tegen het coronavirus centraal staat.

Extra activiteiten
Gedurende de looptijd van de tentoonstelling dient het museum in bepaalde perioden als vaccinatielocatie. De congresruimte van het museum wordt dan omgedoopt tot Prikpoli Boerhaave. Er is een podcastserie en een uitgebreid lezingenprogramma. Gedurende de schoolvakanties zijn er kinderactiviteiten. Voor leerlingen is er vanaf september een educatief programma. Tevens brengt de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij een bijbehorend cahier uit ‘Help! Ik ben besmet!’.

Meer informatie en links naar de podcast, het cahier en de activiteiten vindt u op de website van het museum.