Plagues and Peoples en De Spaanse Griep

Boekbesprekingen bij OVT

In deze tijden van de SARS-CoV-2 pandemie is de duiding van geschiedenissen van epidemieën onverzadigbaar. In de media is volop aandacht voor deze medische geschiedenis. Floor Haalboom, NVMG-lid en medisch historicus is regelmatig te gast bij OVT van de VPRO op NPO radio 1. Op 27 mei 2018 besprak zij het boek De Spaanse Griep van Laura Spinney. Jan Nassy deed dat ook voor onze rubriek Ex Libris Jan Nassy voor onze website. U kunt het verhaal van Floor Haalboom terugluisteren op https://www.vpro.nl/programmas/ovt

Over de uitzending van 27 mei 2018
Het was de grootste menselijke ramp uit de geschiedenis. De Spaanse griep kostte 50 tot 100 miljoen mensen het leven tussen 1918 en 1920, en dat terwijl iedereen net de Eerste Wereldoorlog achter de rug had.Wetenschapsjournalist Laura Spinney schreef bij het honderdjarige bestaan van de ziekte het boek ‘De Spaanse Griep. Hoe de pandemie van 1918 de wereld veranderde’. Wetenschapshistorica Floor Haalboom las het en is te gast.

Maar ook recent was Floor Haalboom weer te gast en besprak zij Plagues and Peoples van historicus William H. McNeill.

Over de uitzending van 3 mei 2020
“Voor de meeste lezers van dit boek zal de wereldgeschiedenis nooit meer hetzelfde zijn,” zo schreef de New York Review of Books over het boek Plagues and Peoples van historicus William H. McNeill. Het boek sloeg bij verschijning in 1976 in als een bom. McNeill poneerde namelijk dat de geschiedenis van de mensheid niet werd bepaald door de mens zelf, maar door minuscule microparasieten als de pest of de pokken. Het was in de jaren ’70 een revolutionair en moeilijk te bevatten idee: infectieziektes als bepalende factor in de geschiedenis. Nu, sinds corona, zullen we er allemaal een stuk ontvankelijker voor zijn. Reden te over om deze historische klassieker te bespreken met Big History historicus Esther Quaedackers van de Universiteit van Amsterdam en medisch historicus Floor Haalboom van het Erasmus MC.

Deze aflevering kunt u terugluisteren op www.nporadio1.nl