De ware aard

Freuds blik op de mensheid in OVT

In OVT (Onvoltooid Verleden Tijd) radio-programma van de VPRO komt aanstaande zondag  (tussen 10.00 uur en 12.00 uur) NVMG-lid Bert Keizer aan het woord over Het onbehagen in de cultuur van Sigmund Freud. Over deze aflevering van OVT: De ware aard #5: de neuroot. Bert Keizer over Het onbehagen in de cultuur van Sigmund Freud. Deugt de mens een beetje en wat is er nodig om hem beter maken? In de 8-delige serie ‘De ware aard’ onderzoeken Jos Palm en Julie Blussé met filosoof Thomas Muntz en 8 uitgelezen gasten 8 teksten die ons mensbeeld bepaalden.
Deze aflevering: Bert Keizer over Het onbehagen in de cultuur van Sigmund Freud. Als er iemand was die het zielenleven van de ontwikkelde mens op de snijtafel legde dan was het wel Sigmund Freud. In ons huisde nog altijd de eerste woeste primitieveling, stelde hij, gedreven door driften die hij nauwelijks kon onderkennen: een personage dat diep vanbinnen wist dat hij er niet gelukkiger op was geworden sinds hij rechtop liep, maar die niet meer op vier poten kon of wilde lopen. Het enige dat er voor de mens opzit is zich het dier, of beter gezegd, het beest van het lijf te houden. Een opgave die menig neurotisch uurtje of neurose oproept, aldus filosoof, schrijver en arts Bert Keizer, samen met filosoof Thomas Muntz legt hij Freud op de divan.
OVT is ook als podcast terug te luisteren. Meer informatie: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/afleveringen/2020/16-08-2020.html