500 jaar Johannes Goropius Becanus

Op 22 juni 2019 vindt in Hilvarenbeek in Cultureel Centrum Elckerlyc een Symposium 500 jaar Johannes Goropius Becanus plaats.

Op 23 juni 1519 werd op Gorp bij Hilvarenbeek een jongen geboren, die later in Europa beroemd zou worden als arts en taalkundige. Hij heette als kind eenvoudig Jan, maar ging na zijn studie door het leven als Johannes Goropius Becanus. Na de Latijnse school in ’s Hertogenbosch ging hij met 19 jaar Artes studeren in Leuven, een jaar later aan het Drietalencollege (Hebreeuws, Grieks en Latijn) en daarna Geneeskunde. Hij werkte daarna o.a. als stadsarts in Antwerpen. Becanus werd lijfarts van de twee zussen van Karel V, Eleonora van Frankrijk en Maria van Hongarije. Hij was een erudiet en bekwaam geneesheer en kruidenkenner. Maar hij was toch meer een f?ilosoof en taalkundige dan een dokter voor het volk. Becanus schreef een megawerk over de geschiedenis van zijn stad Antwerpen, en over het Diets als oudste taal. In 1569 week hij uit naar Luik vanwege het mildere politiek-godsdienstige klimaat. Hij stierf in 1573 – als een vermogend man – in Maastricht waar hij ook is begraven. Bij het grote publiek is Goropius Becanus bekend om zijn theorie, gebaseerd op de taal die in de Antwerpse Kempen werd gesproken, dat het Aards Paradijs in deze contreien moet hebben gelegen. De geleerde is vaak bespot om zijn hersenspinsels, maar als taalwetenschapper geniet hij vandaag de dag nog aanzien.

De Heemkundige kring Hilvarenbeek herdenkt op zaterdag 22 juni haar plaatsgenoot met een symposium dat toegankelijk is voor iedere geïnteresseerde.

Tijdens dat symposium zullen een vijftal deskundigen ieder vanuit een eigen invalshoek het leven en werk van deze bijzondere geleerde belichten.

Lauran Toorians (historicus en taalkundige)

‘De culturele omgeving van Goropius Becanus in Hilvarenbeek en het Hertogdom Brabant’.

Toorians is historicus en taalkundige en op het snijvlak van beide vakgebieden keltoloog. Hij publiceert op diverse terreinen en is o.a. lid van de redactie van het Noordbrabants Historisch Jaarboek en van de boekenreeks van de Stichting Zuidelijk Historisch Contact.

Toon Van Hal (Universiteit Leuven)

‘De knuppel in het hoenderhok; hoe Johannes Goropius Becanus de geleerdenwereld deed daveren.’
Van Hal is verbonden aan de Onderzoeksgroep Comparatieve, Historische en Toegepaste Taalkunde van de Katholieke Universiteit Leuven. Van de hand van deze auteur verscheen in 2014 een lijvige biogra?ie over Goropius Becanus.

Emeritus prof. Bob Van Hee (Antwerpen), ‘De medische activiteiten van Goropius Becanus (1519-1573).’

Van Hee is een Vlaamse arts die veel publiceert over de geschiedenis van de geneeskunde. Hij is onder andere co-auteur van het boek ‘Heel-Meesters’ en is als emeritus- hoogleraar verbonden aan de Universiteit Antwerpen.

Prof. Jos Swanenberg (Universiteit van Tilburg) 

‘Op zoek naar de oertaal. Becanus en het Paradijs.’
Swanenberg is bijzonder hoogleraar Diversiteit in taal en cultuur aan de Universiteit van Tilburg. Hij is daarnaast verbonden aan Erfgoed Brabant. Hij ondersteunt en adviseert organisaties op het gebied van streektaal en is o.a betrokken bij het Brabants Dialectenfestival.

Jan van Eijck (arts/conservator)

‘In 7 stappen thuis; 500 jaar medische geschiedenis na Goropius Becanus in 7 Brabantse exemplarische voorbeelden.’

Van Eijck was als arts werkzaam bij GGD Hart voor Brabant. Hij publiceert over medisch-historische onderwerpen en is als conservator verbonden aan Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek.

Het symposium begint om 11.00 uur (met ontvangst vanaf 10.00 uur) en eindigt om 16.15 uur, waarna er gelegenheid is om onder een borrel na te praten in de foyer van Elckerlyc.

De kosten voor het bijwonen van het symposium bedragen 20 euro (inclusief lunch). Zonder lunch betaalt u 10 euro.
U kunt zich inschrijven via de website van cultureel centrum Elckerlyc, www.elckerlyc.nu.

 

Aanmelden kan tot woensdag 19 juni.

HIER kunt u de flyer downloaden