Prometheus tussen kunst en lever

NVMG-lid em. hoogleraar chirurgie van het Amsterdam UMC Thomas van Gulik schreef samen met Julia van Rosmalen, Merel van Gulik en Belle van Rosmalen Prometheus tussen kunst en lever. Julia van Rosmalen studeerde kunstgeschiedenis aan het Courtauld institute of Art in Londen, Merel van Gulik studeerde Klassieke talen en Italiaans aan de Universiteit van Amsterdam en Belle van Rosmalen is arts-onderzoeker aan de Afd.Chirurgie in Amsterdam UMC.

Over het boek: Prometheus werd door de oppergod Zeus gestraft omdat hij aan de mensen het Olympische vuur had gegeven waarmee zij konden leren denken en voelen. Hij werd aan een rotswand in de Kaukasus vastgeketend waar hij tot overmaat van ramp, dagelijks werd bezocht door een adelaar die een deel van zijn lever opat. In de nacht groeide zijn lever echter weer aan. We weten nu dat de lever kan regenereren maar wisten de oude Grieken dat al? De mythe van Prometheus is voor vele beeldende kunstenaars door de eeuwen heen een bron van inspiratie geweest. In dit boek wordt parallel aan de kunststromingen waarin de fascinerende iconografie van Prometheus de revue passeert, de lever gevolgd aan de hand van de ideeën die in die perioden over de lever en haar functies bestonden. Een verrassend samenspel van kunst en medische beeldvorming van de lever.
Het boek is uitgegeven bij Walburgpers en is bij veel boekwinkels en onder andere via de website van de uitgeverij verkrijgbaar.