Van pest tot corona

De geschiedenis van de zorg in Tilburg

Het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg  presenteert een tentoonstelling over een bijzonder actueel onderwerp: Van pest tot corona, de geschiedenis van de zorg in Tilburg. Een indringende, in eigen beheer gemaakte documentaire over corona in Tilburg maakt deel uit van deze expositie.
In woord en beeld en aan de hand van tientallen (antieke) voorwerpen vertelt deze tentoonstelling het verhaal van de ziektes die de Tilburgers door de eeuwen heen hebben geplaagd en de zorg die men zieken heeft verleend. De expositie roept een gevoel op van solidariteit en van vertrouwen in voortschrijdende kennis bij alle ellende die mensen kan overkomen. De moraal is: verlies nooit hoop, samen zijn we sterk.
Een bezoek aan de tentoonstelling laat op een toegankelijke manier zien hoe de Tilburgers er altijd in zijn geslaagd ziektes het hoofd te bieden. Tientallen onderwerpen passeren de revue, van kwakzalvers en piskijkers tot de helende werking van heiligen, de ziekenhuizen, bestraling, de eerste artsen, de eerste operaties, de eerste ziekenauto, de eerste tandartsen, chroom 6… en uiteraard corona.
Zorg, het thema van deze tentoonstelling, past perfect in datgene waar Peerke Donders zich voor inzette en waardoor de stichting en de vrijwilligers zich laten inspireren: naastenliefde, er zijn voor elkaar, ongeacht wie je bent. De meeste activiteiten in het Paviljoen hebben welzijn en solidariteit als uitgangspunt. Ook deze tentoonstelling laat zien dat de Tilburgers zich  al heel lang om elkaar bekommeren.

Voor meer informatie: https://www.peerkedonders.nl