Nieuw magazine Wonderkamer

Nieuw magazine Wonderkamer presenteert wetenschapsgeschiedenis voor een breder publiek

De wetenschapsgeschiedenis groeit en bloeit, en was nog nooit zo veelkleurig en vitaal. Gewina, het Belgisch-Nederlands Genootschap voor Wetenschaps – en Universiteitsgeschiedenis, presenteert vanaf nu twee keer per jaar het magazine Wonderkamer: magazine voor wetenschapsgeschiedenis, om een algemeen geïnteresseerd lezerspubliek hiervan deelgenoot te maken. Op vrijdag 12 juni heeft de markante historicus Maarten van Rossem tijdens een aflevering van de webinar-serie Gewina gaat viraal! het eerste exemplaar in ontvangst genomen.
Bij mijn weten is Wonderkamer, als onafhankelijk publieksblad voor wetenschapsgeschiedenis, een primeur, ook internationaal gezien’, aldus hoofdredacteur Ad Maas. ‘Bij veel mensen bestaat nog het beeld dat wetenschapshistorici moeilijke dingen doen. Nagaan hoe de wetten van Newton tot stand kwamen – dat soort dingen. Niets is echter minder waar. Wetenschapshistorici bekijken wetenschap bovenal als een bijzonder stuk cultuurgeschiedenis, bevolkt met opmerkelijke personages. Deze toegankelijke en kleurrijke geschiedschrijving is het waard om voor een breder publiek te worden ontsloten. We maken daarbij ook rijkelijk gebruik van fraai beeldmateriaal.’

De artikelen in Wonderkamer leren ons iets over de actuele wereld. Het blad beslaat wetenschapsgeschiedenis in de meest brede zin, en omvat ook techniek-, universiteits-  en medische geschiedenis, en de geschiedenis van de geesteswetenschappen. Het eerste, dubbeldikke nummer is een special, gewijd aan wetenschap in de voormalige koloniën, met artikelen over onder meer koloniale psychiatrie in Indonesië en observatoria in Nederlandse koloniën. Gastredacteur Fenneke Sysling (Universiteit Leiden) verzorgt een speciaal katern met twintig verhalen over planten, dieren en gesteenten uit diverse museumcollecties: een potje as van de Krakatau-vulkaan, opgezette komodovaranen in het Missiemuseum Steyl en vlinders afkomstig uit strafkamp Boven-Digoel in Nieuw Guinea. Deze objecten blijken vaak een verborgen, maar intrigerende koloniale geschiedenis te hebben. Eén van deze stukken is van de hand van journalist en schrijver Frank Westerman.

Wonderkamer wordt gemaakt in samenwerking met het Descartes Centre van de Universiteit Utrecht, Rijksmuseum Boerhaave, de Stichting Pieter Zeeman-Fonds en de Thijssen-Schoute Stichting.

Wonderkamer nr. 1 is nu verkrijgbaar. Je kan al een los nummer bestellen voor slechts € 9,95, incl. verzendkosten. Stuur een mail naar [email protected] en vermeld uw naam en postadres.

Wonderkamer wordt uitgegeven door Virtumedia, en is te bestellen via de website van Gewina: http://www.gewina.nl/wonderkamer/

Voor het webinar: Gewina gaat viraal!