Nederlands Genootschap Antieke Geneeskunde i.o.

Op woensdag 11 december zullen wij uit naam van het Nederlands Genootschap Antieke Geneeskunde i.o. weer een bijeenkomst organiseren. Bij deze bent u van harte uitgenodigd; graag horen we uiterlijk dinsdag 3 december of u aanwezig zult zijn!
Datum en tijd: woensdag 11 december 2019, inloop 19:00, aanvang 19:15. Locatie: Stijlkamer Janskerkhof 13, zaal 0.06 Utrecht.

Programma
19:15-20:00 (inclusief vragen en discussie) Dr. Anton van Hooff: “Antieke geboorteregeling, medisch en magisch”
20:00-20:15 Pauze (koffie en thee aanwezig)
20:15-21:00 (inclusief vragen en discussie) Maria Wester: “Ziekte of zegen? De uterus in het werk van Aretaeus van Cappadocië”

Dr. Anton J. van Hooff (*1943),; studie klassieken in Nijmegen, leraar oude talen 1967-1973;  promotie 1971 op het proefschrift Pax romana. Een studie van het Romeinse imperialisme. 1973-1976 lerarenopleider aan de Gelderse Leergangen (nu Hogeschool van Arnhem en Nijmegen(, 1976-2008  (hoofd)docent klassieke geschiedenis en vakdidactiek klassieken aan de Universiteit Nijmegen; na pensionering 6 jaar docent klassieke talen aan het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Publicaties over: Caesar, Polybius, antieke eigendoding, antiek banditisme. Sinds pensionering een reeks publieksboeken: Nero en Seneca, Athene. Het leven van de eerste democratie, Marcus Aurelius. De keizer-filosoof, Klassiek. Geschiedenis van de Grieks-Romeinse wereld, Keizer van het Colosseum, Sterven in stijl. Leven met de dood in de klassiek oudheid, De Gouden Eeuw van Rome, Het Plakkaat van Verlatinge. De eerste onafhankelijkheidsverklaring. In februari verschijnt Klassieke Liefde, waarin ook de antieke geboorteregeling wordt behandeld.
 
Maria Wester is arts-onderzoeker en doet promotieonderzoek naar ANCA-geassocieerde vasculitis op de afdeling Pathologie van het LUMC in Leiden. Haar bachelor geneeskunde deed zij aan de universiteit van Cambridge in het Engeland en terug in Nederland voltooide zij haar master geneeskunde aan het LUMC in Leiden. Haar interesse in antieke geneeskunde begon tijdens het schrijven van haar profielwerkstuk op de middelbare school. In Cambridge studeerde zij een jaar aan de faculteit History and Philosophy of Science en tijdens haar master volgde zij het mastertraject medische geschiedenis, waar zij onder begeleiding van prof. dr. Manfred Horstmanshoff en drs. Karine van ’t Land een scriptie schreef over de uterus in het werk van Aretaeus van Cappadocië. Momenteel is zij betrokken bij de uitgave van de Nederlandse vertaling van de werken van Aretaeus.