Geneesmiddel in beeld

Een unieke reis door de geschiedenis van geneesmiddelreclames

Van verguisde geheimmiddelen tot wetenschappelijk geprezen spécialités en bekende merkgeneesmiddelen, van alles zijn wel reclames bewaard gebleven. Je hebt vast wel eens een reclame voor Aspirine (‘Aspirin helpt!’) of Rennie (‘verlichting van brandend maagzuur’) gezien.

De virtuele tentoonstelling Geneesmiddel in beeld  op de website van het Nationaal Farmaceutisch Museum neemt je mee op een spannende reis door de geschiedenis van geneesmiddelreclames. Je leert over verschillende soorten geneesmiddelen door de tijd heen, over de veranderende vormgeving en de verrassende verhalen die achter de reclames schuilgaan

De basis van deze tentoonstelling vormt de geneesmiddelreclamecollectie van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering van de Pharmacie (KNMP). Als reactie op het snel groeiend aantal nieuwe geneesmiddelen is in de jaren 1950 de Documentatiedienst van de KNMP opgericht. De KNMP verzamelde en ordende alle beschikbare informatie over geneesmiddelen, inclusief geneesmiddelreclames. Deze informatie is vervolgens samengevat in geneesmiddelteksten (later gebundeld in het Informatorium Medicamentorum), die apothekers gebruikten om geneesmiddelen veilig en doelmatig uit te geven.

U vindt de virtuele tentoonstelling op de website van het Nationaal Farmaceutisch Museum

https://www.nationaalfarmaceutischmuseum.nl