DermArts

Dermatoloog Marianne Crijns over huidziekten in de beeldende kunst

Dermatologe en NVMG-lid Marianne Crijns, werkzaam bij het Antonie van Leeuwenhoek-ziekenhuis, ontwikkelde een app om zowel medici als kunstliefhebbers te laten ‘Kijken naar huidziekten in de beeldende kunst om meer te leren zien’. 

Over de app:

Op 6 en 7 mei 2021 vond het EADV (European Academy of Dermatology and Venereology) Spring Symposium plaats. Tijdens dit symposium voor dermatologen lanceert Marianne Crijns, dermatoloog in het Antonie van Leeuwenhoek, de app “DermArts”.

In deze “DermArts” App zijn oude en nieuwe kunstobjecten te zien waarin huidziekten het hoofdthema of een detail kunnen zijn. Marianne Crijns zal deze objecten van een korte medische- en kunsthistorische uitleg voorzien. Deze app heeft als doel om huidziekten bij zorgverleners en liefhebbers van kunst en geneeskunst op een bijzondere wijze onder de aandacht te brengen. Ook kunnen zorgverleners oefenen met het observeren en het herkennen van details, waardoor zij zich nog meer bewust zullen zijn tijdens het lichamelijk onderzoek van een patiënt.

De gebruiker kan met de DermArts app het observeren leren op een tijdstip dat het voor hem/haar uitkomt. Gedurende 30 weken lang zal er wekelijks op vrijdag een nieuw kunstwerk met een begeleidende video worden toegevoegd.

Ga naar de Playstore of App Store om de gratis app te downloaden.

https://www.avl.nl/nieuwsberichten/2021/dermarts-dermatoloog-marianne-crijns-over-huidziekten-in-de-beeldende-kunst/

In 1991 brachten Marianne Crijns en Rieke van Leeuwen ook een boek uit: Huidziekten in de beeldende kunst. ISBN 9789071941191.

Ook interessant voor medisch historici, die geïnteresseerd zijn in kunst en geneeskunde is het boek De kunstenaar en de dokter: Anders kijken naar schilderijen van Jan Dequeker ISBN 9789058266705, ook uit 1991.