Chirurgijn van Napoleon

 

Recent schreef Emile Blomme een boek over naamgenoot arts-in-opleiding Carolus Blomme, die dienst nam in het leger van Napoleon.
Er verschenen verschillende recensies en interviews over het boek:
De Nederlandse schrijver Emile Blomme heeft een boek geschreven over een jonge arts uit Nevele die in de 19e eeuw in het kielzog van Napoleon meereisde. Het boek, Chirurgijn van Napoleon, is een historisch werk gebaseerd op de echte dagboeken van de arts. “Het moet een enorm bloederige periode geweest zijn”, zegt Blomme.
Emile Blomme is neerlandicus en voert op een bijzondere manier onderzoek. 'Ik heb er een specialisatie van gemaakt om op zoek te gaan naar wat naamgenoten allemaal hebben uitgespookt in de geschiedenis', vertelt Blomme bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Zo stootte hij op het verhaal van Carolus Blomme uit Nevele. 'We zijn geen echte familie', lacht Blomme. “Carolus was een arts in opleiding die in de 19e eeuw in het leger van Napoleon moest helpen. Hij heeft 9 maanden een dagboek bijgehouden. Daar ben ik mee aan de slag gegaan”.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/03/29/nederlander-schrijft-boek-over-arts-uit-nevele-die-chirurg-was-i/

Ook in de Volkskrant verscheen een boekrecensie: https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/het-reisverslag-van-een-24-jarige-medicijnenstudent-in-napoleons-leger~b5639aea/