Sándor Ferenczi: psychoanalysis’ beautiful loser

 

Museum Dr. Guislain in Gent organiseert het voorjaar van 2021 een reeks online lezingen.
De psychiatrie en haar geschiedenis hebben vandaag een invloed op vele maatschappelijke discussies over identiteit, gemeenschap, mentale gezondheid… Die invloed vanuit de psychiatrie blijft echter dikwijls onderbelicht. Om die discussies ten gronde te kunnen voeren, is een blik op de turbulente geschiedenis van de psychiatrie en de figuren die haar kleur gaven onmisbaar. Daarom organiseert Museum Dr. Guislain in het voorjaar van 2021 een reeks online lezingen waarbij we inzoomen op enkele markante psychiaters.
De tweede online lezing, op 21 april 2021 om 20u, is gewijd aan Sándor Ferenczi (1873-1933). Het verhaal van Sándor Ferenczi heeft iets weg van dat van een enfant terrible, of een beautiful loser. Hij is de favoriete leerling van Freud maar balanceert als in een tumultueuze vader-zoonrelatie tussen fascinatie en het verlangen tot emancipatie. Hij is een visionair therapeut en wegbereider van actuele inzichten rond kindermisbruik. Hoewel hij langzaamaan herontdekt zou worden, eindigt Ferenczi’s loopbaan in mineur, gediskwalificeerd en beschimpt door zijn collega’s. Tussen Wenen en Boedapest, in het uiteenvallende Oostenrijks-Hongaarse rijk, verschijnt Ferenczi als een essentiële getuige van een turbulente tijd: van de geboorte van de psychoanalyse tot de opkomst van het nazisme.
Auteur en criticus Benoît Peeters werd in 1956 geboren in Parijs. Hij studeerde filosofie aan de Sorbonne en behaalde zijn masterdiploma onder supervisie van Roland Barthes. Hij schreef essays over uiteenlopende onderwerpen en ook de officiële biografie van Jacques Derrida (2010). Dat boek werd vertaald naar het Engels (Polity Press) en tien andere talen. Een langdurige samenwerking met kunstenaar François Schuiten leidde tot een reeks graphic novels getiteld Les cités obscures (De duistere steden).

Praktische informatie: Wanneer? 21 april 2021 van 20u tot 21.15u Waar? Online via Zoom, na registratie.  Prijs? Gratis De lezing heeft als voertaal Engels! Voor meer informatie en inschrijven: https://www.museumdrguislain.be.