Another way of thinking

The life and works of Julius Szymanowski, the real father of plastic reconstructive surgery

NVMG-lid dr. Klaas Marck schreef een biografie over de Russisch chirurg Julius Szmanowski getiteld Another way of thinking, the life and works of Julius Szymanowski, the real father of plastic reconstructive surgery.
Julius Szymanowski (1829-1868) was een Russisch chirurg die in zijn opus magnum Operaties aan het oppervlak van het menselijk lichaam (1865) een opmerkelijk boek publiceerde over plastische reconstructieve chirurgie. Het bijzondere is dat hij hierin een theoretisch kader beschreef dat een operateur in staat moest stellen om de beste operatieprocedure te ontwerpen voor zijn patiënt, gebaseerd op de mogelijkheden van geometrisering van het defect, de beschikbare operatiemethoden voor de verschillende gegeometriseerde vormen, en de anatomische lokalisatie van het defect. Hiermee introduceerde hij conceptueel denken binnen de reconstructieve chirurgie, een belangrijk kenmerk van dit chirurgisch subspecialisme.
Het grootste deel van dit boek bestaat uit een biografie van Szymanowski, met veel aandacht voor zijn talrijke chirurgische publicaties. Hiermee wordt een goed beeld gegeven van de chirurgie van halverwege de negentiende eeuw, toen narcose al wel haar intrede had gedaan, maar anti- en asepsis nog niet. Ook wordt, kort, stilgestaan bij de geschiedenis van de steden waar Szymanowski woonde: Riga, Tallinn, Tartu, Helsinki en Kiev. In een uitgebreid hoofdstuk over de wetenschappelijke erfenis van Szymanowski wordt het thema ‘conceptueel denken binnen de plastische reconstructieve chirurgie’ historisch en inhoudelijk nader toegelicht.
Het boek kan worden besteld bij de auteur ([email protected]) of bij de uitgever (http://www.uitgeverijbelvedere.nl).
244 pagina’s full color met 144 illustraties.
Prijs: € 20,- excl. verzendkosten of € 25,- incl. verzendkosten.
ISBN/EAN: 978-90-73459-51-9; uitgeverij Bélvèdere, Overveen.

Op 12 april 2019 schreef Wim Köhler een zeer positieve recensie ‘Misbruikt als 19e-eeuwse Wehkampcatatalogus voor de plastisch chirurg‘ over het boek van Klaas Marck voor het NRC. Hier kunt u deze recensie lezen.