A U.S. Army Medical Base in World War I France

Life and care at Bazoilles Hospital Center 1918-1919

NVMG-lid Peter Wever, arts-microbioloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, schreef een boek over een Amerikaans ziekenhuiscomplex in de Eerste Wereldoorlog getiteld: A U.S. Army Medical Base in World War I France: Life and Care at Bazoilles Hospital Center, 1918-1919.

De Verenigde Staten verklaarden op 6 april 1917 de oorlog aan Duitsland en raakten daarmee op een laat moment alsnog betrokken in de Eerste Wereldoorlog. In korte tijd werden twee miljoen soldaten overgebracht naar het Europese vasteland. Voor de opvang van gewonden en zieken werden grote ziekenhuiscomplexen opgezet die bekend stonden als hospital centers. Het eerste hospital center dat werd gerealiseerd was Bazoilles Hospital Center gelegen bij het plaatsje Bazoilles-sur-Meuse in de Franse Vogezen. Bij het treinstation van het 400 inwoners tellende dorp verrees een reusachtig ziekenhuiscomplex voor 13.000 patiënten. Het geheel bestond op zijn hoogtepunt uit acht individuele ziekenhuizen – waaronder de vermaarde Johns Hopkins unit – met een revalidatie kamp en een militaire begraafplaats. In oktober 1918, waren er meer dan 10.000 patiënten opgenomen. In totaal waren er bijna 64.000 opnames in tien maanden tijd wat betekent dat drie van elke honderd Amerikaanse soldaten in Europa in Bazoilles Hospital Center werd behandeld.

Over het boek
Het boek schetst in elf hoofdstukken de omstandigheden waar patiënten, artsen en verpleegsters dagelijks mee te maken kregen in Bazoilles Hospital Center. Eén hoofdstuk is gewijd aan de behandeling van oorlogswonden onder meer met de Carrel-Dakin methode. Twee hoofdstukken behandelen de Spaanse Griep, die voor de grootste toestroom van patiënten zorgde. In Bazoilles Hospital Center werden meer patiënten behandeld voor ziekte dan voor verwondingen. In een ander hoofdstuk wordt de opvang van psychiatrische patiënten behandeld. Bazoilles Hospital Center was het eerste psychiatric collecting station vanaf het front. Tevens was het centrum de plek waar het Amerikaanse leger tenminste twee van in totaal elf executies uitvoerde na veroordelingen voor verkrachting en moord. Aan de hand van getuigenissen uit de eerste hand wordt een beeld geschetst hoe deze openbare executies werden uitgevoerd. Tenslotte worden voorwerpen beschreven die door de auteur zijn gevonden op de vroegere locatie van het complex en een tastbaar beeld van het dagelijks leven in 1918-1919 geven.
177 pagina’s met 175 zwart-wit illustraties.
ISBN: 978-1-4766-7618-0; uitgeverij McFarland, Jefferson, North Carolina.
Prijs via auteur: € 25,- excl. € 4,35 verzendkosten (contact via [email protected]).
Prijs via Amazon.com US $ 38,69 excl. verzendkosten.